CPUV Ke-12 dari Nuffnang

 Assalamualaikum and peace be upon you.Alhamdulillah Semalam nina dapat CPUV dari Nuffnang lagi ! CPUV yg pertama dlm bulan December ni dan kali ni yg kedua belas punya dari Pusat Pungutan Zakat-Ye... nina tak pasti perkataan akhir dia apa... spb dlm Nuffnang dia tak tulis full name Campaign tu...

jom review tentang Syarat Wajib Zakat ni...

Islam
Zakat hanya dikenakan ke atas orang Islam. Bagi perniagaan perkongsian orang Islam dengan bukan Islam hanya peratusan ekuiti orang Islam sahaja diambilkira untuk zakat.

Merdeka
Hamba abdi tidak wajib berzakat kecuali zakat fitrah. Walau bagaimanapun tidak timbul persoalan hamba abdi masa kini, tetapi syarat merdeka masih lagi dikekalkan sebagai salah satu syarat wajib berzakat.

Milik Sempurna 
Harta yang dimiliki mestilah sempurna dalam kekuasaan seseorang dan tidak bersangkutan dengan orang lain. Pemilik juga dapat memperlakukan dan memperolehi manfaat daripadanya.

Cukup Nisab
Nisab adalah paras nilai minima yang menentukan samada wajib atau tidak sesuatu harta dikeluarkan. Nisab adalah bersamaan dengan 85 gram emas nilai semasa. Nilainya lebih kurang RM 10,300 (bergantung kepada harga semasa emas)

Cukup Haul
Cukup haul bermaksud genap setahun harta disimpan.

Niat untuk Berniaga
Syarat ini hanya bagi zakat perniagaan sahaja.

Mengapa Wajib Membayar Zakat ?

Zakat adalah salah satu daripada rukun Islam yang lima. Ianya diwajibkan ke atas tiap-tiap orang Islam yang cukup syarat-syaratnya. Rukun yang lain ialah Syahadah, Sembahyang, Puasa dan Haji ke Mekah. Zakat adalah diwajibkan ke atas Muslim yang layak untuk membantu golongan-golongan yang memerlukan bantuan. Zakat mula diwajibkan pada tahun kedua Hijrah


Kalau korang nak tahu lebih lagi pasal Zakat ni..korang boleh layari web ni > http://www.zakat.com.my/

Thanks Nuffnang and Pusat Pungutan Zakat ! btw kalau korang nampak iklan mcm kat atas tu rajin2 arr klik ye xD

okey byee !Share this:

CONVERSATION

0 Comments:

Post a Comment